/

Co všechno o vás ví „anonymní“ ghostwriter?

akademickaetika, plagiatorstvi

2. prosince 2021

Už jste někdy slyšeli o ghostwriterech? Že nevíte, kdo to je? Promiňte, hned vysvětlíme.

Wikipedie definuje ghostwritera jako profesionálního spisovatele, který je placený za napsání textu, jehož autorství je oficiálně připsáno jiné osobě – objednateli. Sám však zůstává v anonymitě…

To přece ale není problém, ne?

Máte pravdu. To, že nějaký spisovatel napíše pro firmu článek na webové stránky a ona mu za něj zaplatí, není žádný problém. Naopak to může být oboustranně velmi výhodné.

Problémem ale je, pokud někdo pro někoho napíše text, který musí, už ze své povahy, napsat jen a výhradně jen objednatel. Máme tím na mysli např. akademické texty a závěrečné práce.

I diplomky?

Ano, ty taky!

Ale na internetu přece bylo…

Na internetu se píšou i věci, které nejsou pravdivé.

Například se můžete dočíst, že když za vás někdo zpracuje podklady, je to bezpečné a vy tím ušetříte desítky, možná i stovky hodin. Asi ano, ty hodiny skutečně ušetříte. Ale pokud takto získané podklady vydáváte za vlastní text, dopouštíte se podvodu.

Tohle dovolené není!

Takže jestli se na to přijde, což se opravdu může stát, budete čelit velmi nepříjemné situaci. Tohle prostě neokecáte! A i když se to veřejnost nedozví, pořád se můžete stát oběťmi vydírání.

Ale jak by se na to přišlo, vždyť je to anonymní, ne?

Ne, není. Je ale dobře, že se na to ptáte. Rádi toho využijeme k vyvrácení nejčastějšího omylu. Na internetu anonymita neexistuje. Raději ještě jednou. Na internetu anonymita neexistuje!

Takže, jestli si myslíte, že když si na nějakém webu objednáte zpracování „podkladů“, že vás nikdo nemůže dohledat, jste na vééélikém omylu. Ne, nepřeháníme a hned vám to dokážeme.

Chcete vědět, co o vás ví váš ghostwriter? ?

Mohli bychom napsat, že všechno, ale protože byste tomu nevěřili, tady jsou důkazy.

1. Ví, odkud jste se přihlásili.

Díky analytickým nástrojům ví ihned po přihlášení na webovou stránku, odkud jste se přihlásili. Váš počítač, tablet i telefon jsou přihlášeny přes unikátní IP adresu. Provozovatel tedy zná vaši adresu ještě dříve, než uděláte další úkon.

2. Může vědět, jak se jmenujete, i když to nikam nenapíšete.

Říkáte si, že by někdo musel být úplně padlej na hlavu, aby do objednávky napsal svoje skutečné jméno a příjmení?

Jasně, že to tam nenapíše. Ale pak už zapomene, že když objednávku zaplatí převodem z účtu, banka příjemci sdělí skutečné jméno. Je to na výpisu hned vedle čísla účtu.

Že to obejde platbou platební kartou? I tak se příjemce peněz dozví vaše jméno, protože mu je řekne vaše banka.

A co když někdo využije platbu kryptoměnou, nebo zajde na poštu a uhradí platbu pod smyšleným jménem složenkou? Tak sice skryje své skutečné jméno, ale to nejsou všechny údaje, které o vás ghostwriter ví.

3. Ví, jestli jste muž nebo žena.

Cožpak se vás v objednávce neptá, v jaké osobě má být text zpracován?

Tak to obejdu 3. osobou… Máte pravdu, to je taky možné.

4. Zná váš e-mail.

Další osobní údaj, který v objednávce sdělujete, je váš e-mail. A protože se jedná o dlouhodobou spolupráci, rovnou zapomeňte, že byste využili nabídku 10minutových e-mailů.

Tak si udělám nějaký bezplatný e-mail třeba na Seznamu. Jo, taky to jde. Jen si dávejte pozor, až si budete přeposílat poštu, aby se vám na něj automaticky nepřeposílaly zprávy o vaší pracovní nepřítomnosti. Samozřejmě řádně podepsané…

5. Zná vaše oficiální zadání.

Pokud po někom chcete, aby za vás něco napsal, musíte mu dát zadání. Sice mu nemusíte posílat to oficiální, ale něco mu o práci říct musíte. Třeba to, na jaké téma má práci napsat.

Tak ten oficiální název upravím a před odevzdáním si to jen přepíšu. Pak to nikdy nenajde.

6. ☺

A vy nevíte, že jsou ze zákona všechny závěrečné práce veřejně dostupné a indexované internetovými vyhledávači? Vaši práci tak nemusí ghostwriter hledat jen podle názvu. Může ji najít podle nějaké věty, nebo nějakého sousloví, kterému jste sice nerozuměli, ale říkali jste si, že je to asi tak správně.

No a vidíte, on to byl kód připravený právě proto tyto účely.

Do dokumentu se dají skrýt i věcí, které nejsou vidět. Třeba kousek textu napsaný bílým písmem, nebo něco mnohem sofistikovanějšího...

Crrrrr (zvoní telefon)

Vy: Novák, premiér České republiky…

Ghostwriter: Dobrý den, pane premiére, pamatujete si, jak jste před 10 lety psal diplomku? Co kdybych o tom řekl v tisku…?

Vy: Počkejte, neblázněte, se nějak domluvíme, ne.

KLAP, spadla klec. Mají vás v hrsti.

Možná si říkáte, ale já nikdy premiér nebudu. Nechci být vidět na veřejnosti! Jenomže, ona je i spousta dalších profesí, při kterých jste snadno vydíratelní.

Proto tu práci napište raději sami!

Milí studenti,

celý článek byl o budoucnosti. O vaší budoucnosti, kterou byste mohli svým unáhleným chováním hodně pokazit. Pokud se podobným problémům chcete vyhnout, doporučujeme vám, abyste nelitovali času, který práci budete věnovat.

My víme, taky jsme už pár závěrečných prací napsali. To psaní práce může být děsnej vopruz a rozhodně to není zadarmo! Ale i kdyby ta práce nebyla navržena na cenu rektora, budete mít jistotu, že vám nikdy nikdo takhle nezavolá.

Svoji budoucnost tvoříte právě teď. Tak ať se vám daří!

Pavel Semerád, Tomáš Foltýnek, Dita Henek Dlabolová, Veronika Krásničan