/

Jak vyřešit vysokou procentuální shodu se zákonem?

citace, kontrola, plagiatorstvi

27. dubna 2022

Před pár dny jsme dostali otázku od jedné naší čtenářky, která se nás ptala, jak vyřešit problém s vysokou procentuální shodou, kterou ji v bakalářské práci odhalil Thesis po jednom z kontrolních odeslání. Tohle je naše odpověď.

Doslova nám napsala

Systém odevzdej.cz mi odhalil podobnost u jedné konkrétní pasáže zákona, kde doslova cituji jeden odstavec. Tento odstavec mám ocitovaný, ale už nevím, jak jinak upravit, aby mi podobnosti nehledal na všech webových stránkách, kde odstavec mají také.

Jsem zoufalá, už jsem citaci opravovala 3x a stále mi Thesis nachází podobnosti na stejných webovkách.

Naše odpověď

Děkujeme za Vaši otázku. Rádi Vám na ni odpovíme.

Jsme velmi rádi, že jste si vzala k srdci naše doporučení a že jste si nechala ještě před oficiálním odevzdáním práce (několikrát) zkontrolovat Vaši práci antiplagiátorským softwarem.

Jsme přesvědčeni, že by tak měl postupovat každý. Důvodem není to, že byste měla hledat způsoby, jak antiplagiátorský software obejít. Naopak. Thesis, ale i jiné softwary, Vám mohou pomoci nalézt neúmyslné chybějící citace.

Sama vidíte, že je to velmi účinná metoda, která Vám také pomohla odhalit problém.

Ale, ne všechno je takový problém, jak se zdá.

Shoda, kterou Vám Thesis odhalil (a poslal na e-mail), je ale pořád jen číslo. Problém z něj dělají chybné interpretace. O tom jsme ale už psali v jednom z předchozích článků.

Citování zákonů je vždy velmi specifická záležitost. Jedná se totiž o jeden z mála případů, kdy je pochopitelné, že uvedete přímou citaci.

Studenti totiž ve většině případů nejsou tvůrci zákona, a proto ty zákony nemohou jen tak libovolně upravovat. Je sice možné, že se Vám (nakonec) podaří upravit text tak, že bude zcela odlišný od originálu, bude mít ale pořád ten samý význam jako ten originál?

Podle našeho názoru pravděpodobně ne, neboť v zákonech často stačí zaměnit jedno slovo a význam se zcela změní.

Proto Vám doporučujeme, abyste neválčila se zákony – bez obav je převezměte. Je pochopitelné, že, pokud jiní autoři potřebují využít stejný text, převezmou zákon ve stejném rozsahu jako Vy.

A jak tedy vyřešit vysokou procentuální shodu? Vůbec nijak, procentuální shoda totiž automaticky neznamená plagiátorství. Vy jste postupovala správně - doslova citujete pasáž zákona, což pro práci potřebujete. A máte ji řádně ocitovanou, žádné pravidlo jste tedy neporušila. Systém Theses taky udělal svoji práci, našel textovou shodu s dokumenty ve své databázi. Takže se nebojte, svět funguje tak, jak má. :-)

Přejeme Vám hodně úspěchů při psaní práce.

Pavel Semerád, Tomáš Foltýnek